Op 15 oktober 1984 namen Coen Luyten en Harrie Simons het initiatief om de toneelvereniging O.N.A. (Ontspanning Na Arbeid) te her-oprichten. De contributie was destijds 1 gulden per maand!

Er werd gerepeteerd in de blokhut van familie v.d. Paal aan de Gerardusstraat.

Mengelmoes historie
Repetitie in de beginjaren

Later hebben we onze naam veranderd in Mengelmoes, naar aanleiding van de ‘mengelmoes aan dialecten’ binnen onze vereniging.

Op 30 maart 1985 vond de eerste opvoering plaats, dit was een eenmalige revue. Daarna gingen we kluchten, blijspelen of komedies spelen en voor de jeugd een jeugdstuk.

Mengelmoes historie
D’indj D’indj doeëzendj kieër D’indj – tijdens onze allereerste voorstelling

Daarnaast hebben we in de jaren ’90 verschillende keren mee gedaan met de Bonte Avonden van Vastelaovundjsvereniging De Piepkukes.
Ook heeft een aantal leden enkele jaren Sinterklaastoneel gespeeld. Ook verzorgden wij opvoeringen voor de bejaarden van Eind en diverse bejaardenhuizen in de omgeving.
Verder werd er medewerking verleend aan o.a. straattheater, poppenkastspel, Festeynder en Winterfesteyn.

Mengelmoes historie
5-jarig bestaan in 1989

Ook werden wij lid van het provinciale L.F.A. (de Limburgse Federatie Amateurtoneel).
Regelmatig kwam een jury van de L.F.A. ons beoordelen, waar wij dan weer ons voordeel mee konden doen. Verder volgden onze leden bij de L.F.A. grimecursussen, spraaklessen, oriëntatiecursussen, licht en geluid cursussen, speeltechniek, spreek en stemtechniek enz. enz.

Tijdens de jaarlijkse Provinciale Toneeldag werden we diverse keren genomineerd en wonnen we meerdere prijzen, o.a.:
– in 1998 met ons jeugdstuk ‘De geheime kamer van Merlijn’, in de categorie ‘Jongeren’, vanwege het serieus omgaan met kindertoneel waarbij jongeren geboeid en gefascineerd raken en blijven door authentiek theater.
– In 1997/1998 werden we genomineerd voor ‘de opmerkelijkste cultuur en promotie’ van toneel.
– En in 2000 voor ons avondvullend stuk ‘Bas de Behanger’ in de categorie ‘Meest opmerkelijke Aangrijpende en Dynamische’ voorstelling.

Inmiddels geven wij ook workshops voor de kinderen van onze spelers.

Na 30 jaar de jeugd uit de regio een jeugdtoneelstuk voorgeschoteld te hebben, is Toneelvereniging Mengelmoes vanaf 2015 iets nieuws op de planken gaan brengen: een familiestuk voor jong (± 5 jaar) en oud (± 16 jaar) en hun  ouders en opa en oma.

En ook niet onbelangrijk: in september houden wij onze jaarlijkse Mengelmoesdag: een gezellige dag voor al onze leden met aanhang, om zo de onderlinge band (nog meer) te versterken.

Lees hier meer over de toneelstukken die we gespeeld hebben of bekijk ons foto-archief.

Mengelmoes historie
Mengelmoes in de media (1987)